Semitorkade tomater

Har du många tomater? Gör detta recept! Det är galet gott!! Vi tog en slev till pasta och har även haft på mackan.

Nu har jag experimenterat och gjort det mer viktväktarvänligt och det blev minst lika gott! 

Sätt varmluftsugnen på 150°C.

Halvera ca 2 kg tomater och lägg i en bunke.

Blanda ihop detta och veva runt med tomaterna i bunken så de tar smak:

  • 9 vitlöksklyftor (pressade)
  • 6 msk olja
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk vatten
  • 1 msk strösocker

Ös gärna på med valfria kryddor och örter som du har hemma. Vi brukar ha exempelvis oregano, basilika, chilipeppar, paprika och spiskummin.

En del skippar sockret men jag tycker det beror lite på om det är söta tomater eller inte som jag använder. 

Lägg ut på plåtarna med den skurna sidan uppåt.

Ställ in i mitten av ugnen 1 timme. Sänk till 100 grader och i ytterligare 2 timmar.

Alternativt kan du låta det gå i 3 timmar i 125 grader.

Om tomaterna är olika i storlek sätt liknande storlek på samma plåt så du kan ta ut de mindre tidigare.

Förvara i lufttät burk i kylskåp. Håller ca 1-2 veckor i kylen. Går fint att frysa. Perfekt att ta fram en näve i vinter och göra en snabb och god pastalunch. 

Semitorkade tomater på en plåt.
Semitorkade tomater på smörgåsen
Semitorkade tomater på smörgåsen
Pasta med tomat